Confidenţialitate

Se reabilitează ultimele 3 porțiuni de plaje de pe litoral

Ultimele trei loturi de plaje, care urmează să fie lărgite prin înnisipare, au fost atribuite uneia dintre cele mai cunoscute companii hidrotehnice din lume.

Întregul proiect european, în valoare de 800 milioane de euro, cuprinde 11 loturi, pe toată lungimea litoralului.

O relatare de Ghiulfer Predescu :

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ultimele trei contracte, din cele 11 pentru lucrările de înnisipare și consolidare a plajelor, au fost atribuite aceluiași antreprenor care a câștigat licitațiile și pentru alte 5 loturi de plaje.

Este vorba, acum, de zonele Costinești, Mangalia și 2 Mai.

„Costineștiul este o zonă deosebit de afectată datorită curenților puternici, astfel încât trebuie să intervenim cât mai urgent. De exemplu, zona Forum nu mai are plajă deloc”, explică Hristu Uzun, directorul general al Apelor Române Dobrogea- Litoral.

Constructorul este pregătit să înceapă șantierul, în același timp, pe trei fronturi, spune antreprenorul lucrărilor, Laurențiu Stamat:

„Proiectarea o să dureze ceva mai mult de un an, după care vom începe construcția structurilor, iar  înnisiparea propriu zisă va avea loc în toamna anului 2026”.

Plajele din sudul litoralului vor fi astfel mai late cu cel puțin 100 de metri.

Se va interveni și la faleze, mai ales la Costinești și 2 Mai unde surpările au devenit déjà un pericol.

În cadrul proiectului va fi rezolvată problema acestor surpări prin crearea unei pante stabile, care să nu mai fie supusă eroziunii.

Dacă proiectul nu se va lovi de birocrație și de indecizia autorităților, lărgirea plajelor din sudul litoralului va fi terminată în primăvara anului 2027.