Se împlinesc 50 de ani de la moartea legendarei Edith Piaf

Edith Piaf, ‘Vocea’ cântecului francez, este comemorată joi de fanii din întreaga lume, la 50 de ani de la moartea ei.

Edith Piaf, supranumită ‘La Môme’, s-a stins din viaţă pe 10 octombrie 1963, la vârsta de 47 de ani. Biserica Catolică, care a refuzat în epocă să organizeze funeralii religioase pentru Edith Piaf, a organizat joi o slujbă religioasă, la biserica Saint-Jean Baptiste, în cartierul Belleville, unde celebra cântăreaţă s-a născut şi a fost apoi abandonată de mama ei.

Prima cântăreaţă franceză care a cucerit America, cunoscută în lumea întreagă cu piesa ‘La vie en rose’, Edith Piaf a captivat publicul. Prin vocea ei, dar şi pentru intensitatea ei, evidenţiate prin economia de mijloace de pe scenă: un gest simplu pentru fiecare cântec, o mică rochie neagră şi un con de lumină fixat asupra ei.

Edith Piaf este o veritabilă legendă culturală a Franţei, iar piesele ei sunt cântate şi în zilele noastre pe străzile din Paris. Cântăreaţa franceză este cea care a consacrat genul şansonetă.

Mai multe cluburi londoneze au anunţat azi o seară ‘Edith Piaf Tribute’, în timp ce în Centrul Vechi al Bucureştiului evenimentul nu a trezit interesul organizatorilor de seri tematice.

În septembrie, artista a benificiat şi de un tribut în Beacon Theatre din New York unde mai mulţi artisţti i-au interpretat piesele în cadrul unui spectacol care ar urma să fie difuzat pe postul francez France 2.