Scrutin controversat în Venezuela

Venezuelenii merg azi la urne pentru a alege delegaţii care să contribuie la modificării Constituţiei ţării –  un scrutin legislativ controversat.

Şeful statului prezintă alegerea unei Adunări Constituante, care va avea dreptul să dizolve toate celelalte instituţii, inclusiv Parlamentul monocameral unde opoziţia este majoritară, drept un mijloc de a pune capăt “insurecţiei armate”.

Niciunul dintre cei 6.120 candidaţi care se înfruntă pentru cele 545 de mandate din Adunarea Constituantă nu face parte din opoziţie, care boicotează scrutinul.

Secţiile de vot s-au deschis, iar preşedintele Nicolas  Maduro a votat deja. El a fost însoţit de soţia sa, şi de mai mulţi lideri.

Venezuela este afectată de o criză economică gravă și  se confruntă de patru luni cu o mişcare amplă de contestare a puterii socialiste. Peste 110 oameni şi-au pierdut viaţa până acum în revolte de stradă și confruntări violente cu poliția. De altfel, președintele Maduro a interzis grevele până marți. Peste 230.000 de militari vor fi desfăşuraţi pentru a apăra secţiile de vot.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS