Scriitorul Tudor Arghezi, sărbătorit miercuri de Monica, Vlad şi George

Autorul născut pe 21 mai, un publicist cu peniţa ascuţită, ‘a inventat şi folosit tableta nu pe post de gadget, ci pe post de specie literară’, după cum l-au descris matinalii Europa FM, miercuri, în emisiunea Deşteptarea.

‘În mod cu totul şi cu totul neobişnuit va spun direct şi în direct numele celui născut astăzi: Ion Nae Theodorescu. Da, dar voi va trebui să-mi spuneţi la telefon care este pseudonimul sub care eroul nostru a publicat scrieri precum Cuvinte potrivite sau Flori de mucigai’, l-au prezentat Monica, Vlad şi George pe Tudor Arghezi, sărbătorit miercuri la rubrica ‘Născut de ziua lui’.

Miercuri s-au împlinit 134 de ani de la naşterea poetului Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai perioadei interbelice. Pseudonimul Arghezi provine, după cum spunea chiar scriitorul, din Argesis – vechiul nume al Argeșului. În ‘Istoria literaturii române între cele două războaie mondiale‘ este dată însă o altă semnificaţie pseudonimului, acesta provenind din unirea numelor a doi celebri eretici, Arie și Geza.

În perioada 29 mai – 1 iunie, la Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti, va avea loc Festivalul Internaţional de Literatură ‘Tudor Arghezi’, adresat creatorilor de literatură din ţară. Evenimentul a ajuns la cea de-a 34-a ediţie.

Click aici pentru a reasculta emisiunea Deşteptarea