Confidenţialitate

Scandalul de dopaj din Rusia: Preşedintele Federaţiei ruse de Atletism a demisionat

Om de afaceri şi fost viceguvernator al regiunii Voronej, Evgheni Iurcenko, aflat la conducerea Federației ruse de atletism (RUSAF) din luna februarie, nu a oferit explicații privind motivele demisiei.

Plecarea sa vine în contextul în care federația rusă este suspendată de federaţia internaţională de profil și este afectată de tot mai multe scandaluri de dopaj.

Este posibil ca atleților ruși să să le fie interzisă în continuare participarea în competiţiile internaţionale, notează agenția de știri Reuters, având în vedere că RUSAF nu a plătit la termen o amendă de 5 milioane de dolari, impusă de Federaţia internaţională de Atletism (World Athletics – WA) pentru încălcarea regulilor antidoping.

Termenul era 1 iulie. Pentru situaţia neplăţii – fapt care s-a și întâmplat –  era prevăzută anularea participării celor zece sportivi ruşi autorizaţi să ia partie la Jocurile Olimpice de la Tokyo sub drapel neutru.
Să amintim că, în martie, World Athletics a permis ca zece sportivi ruşi să ia parte la competițiile olimpică de la Tokyo, amânate pentru  2021.

În scandalurile de dopaj din Rusia sunt implicaţi oficiali şi antrenori. Federaţia internaţională de Atletism a blocat procedura de reintegrare a Rusiei în competiții, a cărei federație națională a fost suspendată din noiembrie 2015 pentru că ar fi instituit un sistem de dopaj cu acordul decidenților din sport.