Scădearea progresivă a auzului poate fi un semn al otosclerozei

Urechea este un organ complex cu rol impotant în comunicare și echilibru.

Este alcătuită din trei părți: urechea externă cu pavilionul urechii și canalul extern, urechea medie cu timpanul și trei oase mici cu rol în transmiterea sunetelor și urechea internă, situată profund, cu structuri nervoase importante pentru perceperea sunetelor și reglarea echilibrului.

Otoscleroza este o boala cu transmitere genetica ce consta in aparitia unor modificari osoase la nivelul urechii medii si interne. Rezultatul este blocarea lantului de oscioare din urechea medie, care impiedica transmiterea eficienta a sunetelor de la timpan la urechea interna.

Otoscleroza se poate manifesta inca de la vârsta de 8-10 ani, dar incidenta maxima este la maturitate. Otoscleroza se manifesta prin scaderea progresiva a auzului. Boala este intalnita mai des la femei.

Pacientii acuza o progresie lenta (pe parcursul a 5 – 10 ani) a pierderii auzului, insotita (uneori) de zgomote in ureche si autofonie, adică pacientul isi aude propria voce mult mai intens. De regula se manifestă bilateral, afectând ambele urechi. Pacientii pot descrie si ameteala si pierderea echilibrului. Simptomele se pot agrava pe parcursul sarcinii sau la instalarea menopauzei. In formele severe se poate ajunge pana la pierderea completa a auzului.

Apelați la un medic specialist ORL atunci când observați apariția tulburărilor de auz.