Savantul britanic Tim Hunt, laureat Nobel, și-a dat demisia după ce a fost criticat pentru remarci sexiste

Savantul britanic Tim Hunt, laureat al premiului Nobel, a ajuns miercuri pe primele pagini ale ziarelor după ce, în cadrul unei conferințe globale din Coreea de Sud, a afirmat că e complicat să lucrezi cu femei în domeniul științei pentru că ”ele se îndrăgostesc de tine și atunci când le critici, plâng”.

Tim Hunt, care a câștigat în 2001 premiul Nobel pentru fiziologie și medicină, a declarat pentru BBC Radio 4 că, deși nu se dezice de remarcile făcute, regretă cele spuse, precizând că a fost ”un lucru foarte stupid de făcut în prezența tuturor acelor jurnaliști”.

Omul de știință, în vârstă de 72 de ani, a explicat că intenționase comentariile respective drept ”nevinovate și ironice” și că au fost prost înțelese, adăugând că așa zisele ”complicații” la care se referise fuseseră extrase din propria experiență.

”M-am îndrăgostit de persoane în laborator și persoane din laborator s-au îndrăgostit de mine și e foarte perturbator pentru știință”, a spus el. ”Am descoperit că aceste complicații emoționale au făcut viața foarte grea”.

Tim Hunt a demisionat din poziția de profesor onorific de la University College London (UCL), iar reprezentanții instituției au emis un comunicat în care au luat distanță de remarcile făcute de acesta: ”UCL a fost prima universitate din Anglia care a acceptat studente femei în aceleași condiții ca bărbații, iar universitatea consideră că acest rezultat este compatibil cu angajamentul nostru față de egalitatea de gen”.