Șapte cluburi de fotbal din Spania, obligate să restituie ajutoare de stat de zeci de milioane de euro

7 cluburi de fotbal din Spania, printre care Real Madrid, Barcelona și Valencia,  au fost obligate de Uniunea Europeană să restituie ajutoare de stat de zeci de milioane de euro.

Ele sunt acuzate, între altele, că au primit împrumuturi de la stat cu dobânzi preferențiale.

În acest fel, au reușit să transfere jucători mari și să facă performanță.

Potrivit Reuters, oficialii din domeniul concurenței de la Bruxelles au stabilit că cele 7 cluburi de fotbal au primit ajutoare de stat ilegale.

Măsurile de ajutor public acordate de autoritățile din Spania le-au oferit ecipelor un avantaj nedrept fata de alte cluburi: unele au fost scutite de impozitele către stat, altele s-au împrumutat la băncile de stat cu dobânzi preferențiale.

Cele 7 cluburi sunt Barcelona, Real Madrid, Valencia, Athletic Bilbao, Osasuna, Elche și Hércules.

Spre exemplu, madrilenii sunt obligați să restituie peste 18 milioane de euro, iar Valencia peste 20 de milioane de euro.

La începutul anchetei, ministrul de Externe din Spania spunea că Guvernul din care face parte nu a făcut nimic ilegal: ” ne vom lupta pentru a apăra cluburile spaniole care fac parte din brandul nostru de tara“, spunea oficialul.

Să mai spunem că primii trei cei mai scumpi fotbaliști din lume joacă, în acest moment, în Spania: e vorba de Lionel Messi, Christiano Ronaldo și Gareth Bale.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS