Santorini, paradisul alb-albastru al Eladei

 

Pentru mulți dintre noi, vacanța de vară înseamnă o escapadă în Grecia. Poate unul dintre cele mai frumoase locuri din Elada este Santorini sau insula pe care istoricii au asociat-o cu dispăruta Atlantidă.

 

Localnicii spun despre Santorini că este locul în care “sunt mai multe biserici decât case, mai mult vin decât apă și mai mulți măgari decât bărbați”. Pe insulă trăiesc mai multe femei decât bărbați. În plus, în trecut, fiecare familie avea cel puțin un măgar pentru că bietul animal rezista la temperaturile ridicate din toiul verii. Așa că, matematic vorbind, în Salonic sunt mai mulți măgari decât bărbați. Astăzi, măgarii sunt folosiți și în scop turistic. Există chiar și o stație de unde vizitatorii pot lua un măgăruș pentru a pleca la plimbare.

 

La capitolul obiective turistice, trebuie neapărat să punem pe listă bisericile din Santorini. Indiferent unde te-ai afla, este imposibil să nu dai cu ochii de un lăcaș al Domnului. Aproximativ 300 de biserici sunt ridicate pe insulă. Cea mai reprezentativă – și probabil și cea mai fotografiată de turiști – este Catedrala Ortodoxă din orașul Fira, ridicată în anul 1827. Cei care ajung în Fira trebuie să viziteze Muzeul Thira Preistorică. Se cuvine și o plimbare până în port, iar doamnele și domnișoarele vor găsi aici un bazar cu numeroase magazine de bijuterii sau haine. Prețurile sunt, însă, destul de piperate. Tot în Fira se află o stație de autobuze de unde turiștii pot lua un mijloc de transport spre orice alt oraș de pe insulă.

 

Nu în Fira pot fi văzute și acele spectaculoase apusuri de soare, ci în pitorescul orășel Oia. Întocmai ca la un spectacol, turiștii se ”luptă” pentru a prinde un loc bun ca să vadă apusul. De altfel, terasele din oraș poziționate strategic, cu fața la apus, au cele mai mari prețuri de pe toată insula.

 

Turiștii care au un buget de vacanță mai modest sunt sfătuiți să se cazeze în orașele Emporia sau Kamari, iar în plimbările lor să se oprească și în localitatea Pyrgos. Este un fel de sat-castel, celebru pentru că are mai multe biserici (75 la număr) decât case.

 

În ceea ce privește plajele, este, poate, singurul capitol la care Santorini suferă. Aceasta din cauza solului foarte arid. Turiștii care vor să se bronzeze trebuie să se mulțumească cu rocile pe care își pot întinde prosopul.

 

În plus, un alt lucru de care trebuie să țină cont: vara este extrem de fierbinte, iar pe insulă nu prea există vegetație. Prin urmare, să nu uite acasă pălăria de soare.