Confidenţialitate

Salarii mai mari, drumuri, școli sau spitale? Ce îmbunătățire vă doriți mai mult pentru România?

Dacă ar fi să rezum în două fraze ultimii trei ani în România, aș constata faptul că societatea noastră s-a concentrat foarte mult pe creșterea salariilor și foarte puțin pe dezvoltarea infrastructurii.

Salariul mediu net pe economie a crescut în această perioadă cu aproximativ 20%, asta pentru că salariile bugetarilor au crescut, în primul rând, dar apoi și salariul minim a crescut și, într-o măsură totuși ceva mai mică, salariile la privat, altele decât cele minime pe economie.

Într-o măsură mai mică, deoarece s-a aplicat la angajator, scăderea CAS-ului din toamna trecută a favorizat creșterea unora dintre salarii.

A fost opțiunea societății noastre, prin reprezentanții săi politici. În toată această perioadă nu am văzut însă deloc o explozie a investițiilor, nici private, iar cele publice s-au prăbușit de la an la an, ajungând acum în derizoriu.

Parcă nici nu ne mai interesează foarte tare treaba asta cu autostrăzi, drumuri, școli spitale, sau, dacă ne interesează, uite ne interesează că deși s-au inaugurat vreo 60 de kilometri de autostradă, nu s-au mai făcut contracte noi, ceea ce înseamnă că în următorii patru-cinci ani nici nu se va schimba nimic din punct de vedere al modului în care circulăm în România.

Desigur, în acest timp s-a vorbit destul de mult despre tot felul de proiecte, guvernul a avut chiar tupeul să pună pe masă planul unei autostrăzi de 60 de kilometri și 8 miliarde de euro, evident, un plan aberant care a și eșuat.

Ceea ce vreau să dezbatem astăzi la România în Direct este dacă această politică a fost greșită sau corectă, ca să înțelegem dacă ar trebui sau nu să continue. E clar că România avea nevoie de o îmbunătățire a nivelului de trai după criză și, la modul sincer, ce vă doriți mai mult? Un salariu mai mare sau un tronson de drum? Sau o școală? Sau un spital?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-ce-imbunatatire-va-doriti-mai-mult-pentru-romania-21-septembrie-2015

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.