Salah Abdeslam, inculpat în Belgia pentru ”participare la crime teroriste”

Salah Abdeslam şi Amine Chouki au fost inculpaţi în Belgia pentru „participare la crime teroriste şi participare la activităţile unui grup terorist”, a anunţat Parchetul federal belgian.

Abdeslam a fost audiat ieri de procurorii belgieni. Suspectul cheie în atentatele teroriste din toamna anului trecut de la Paris a confirmat rolul său în atacurile soldate cu 130 de morți. Abdeslam le-a spus procurorilor că  plănuia să se arunce în aer la stadionul Stade de Framce, dar a renunțat în ultimul moment.

 

„Salah Abdesalam a spus în timp ce era interogat de anchetatori că, citez ”a vrut să se arunce în aer la Stade de France şi că a renunţat”, a declarat procurorul Francois Molins pentru presă.

Anchetatorul a precizat că Abdeslam va fi predat Franţei, cel mai probabil, după trei luni, având în vedere că el s-a opus să fie extrădat .

Franța a cerut extrădarea atacatorului, încă de vineri, la scurt timp după ce a fost prins de polițiștii belgieni. Având în vedere refuzul său, autorităţile judiciare franceze au anunțat că vor emite un nou mandat de arestare european pe numele lui Salah Abdeslam.

Ministerul francez al Justiţiei a declarat că acest nou mandat „vizează să-l completeze pe cel emis în noiembrie 2015, după atacurile de la Paris, pentru a acoperi toate acuzaţiile împotriva sa”. Acest nou document care ar putea fi emis de îndată de Franța înlocuieşte procedura de extrădare între state membre ale Uniunii Europene.

Amintim, Salah Abdeslam a fost capturat la 4 luni de la atentatele soldate cu 130 de morți. Forţele de intervenţie belgiene l-au prins în timpul unui raid antiterorist din cartierul Molenbeek. A fost rănit la picior în timpul capturării, internat apoi în spital și externat a doua zi.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS