”Să râdem cu nea Mărin”: Textele lui Amza Pellea, re-editate la 31 de ani de la moartea actorului (AUDIO)

Volumul ‘Să râdem cu nea Mărin’, de Amza Pellea, va fi lansat sâmbătă, 22 noiembrie, de la ora 17.30, la Târgul de carte GAUDEAMUS (Romexpo).

‘Foarte puţină lume ştie că textele cu Nea Mărin sînt scrise în totalitate de el, de Amza!’, spune fiica actorului, Oana Pellea, care semnează și prefața volumului publicat de editura ‘Humanitas’.

Lansarea cărții ‘Să râdem cu nea Mărin’ va avea loc sâmbătă, 22 noiembrie, la Târgul de carte GAUDEAMUS (Romexpo).

‘Un umor sănătos, fără pic de vulgaritate, un umor cu o ţâră de poezie, un umor curat. Ţi-e drag să citeşti, dar se mai întâmplă ceva: nu numai că parcă îi auzi vocea, dar ai impresia că îţi şi apare în faţa ochilor Nea Mărin din Băileşti… hâtru, sănătos, vesel’, notează Oana Pellea în prefața cărții.

HUMANITAS a reeditat, de fapt, un volum publicat la Craiova în 1973, când Amza Pellea conducea Teatrul Național din oraș – AUDIO.

Însă, cartea reeditată la 31 de ani de la moartea lui Amza Pellea conține o serie de texte care nu au mai fost publicate până acum.

‘De Paşti 2014 am deschis manuscrisele lui. Cu emoţie, chiar cu teamă. Teamă că amintirile mă vor întrista, că vor răscoli dorul, că vor învârti lama de cuţit în rana nevindecată a lipsei lui… Dorul a rămas dor, dar m-am trezit că râd în hohote, că râd cu lacrimi citind isprăvile lui Nea Mărin… şi din nou, ca în tinereţe, îmi era teamă că voi ajunge la finalul poveştii. Foarte puţină lume ştie că textele cu Nea Mărin sunt scrise în totalitate de el, de Amza. (…) Despre foile ce rămâneau pe birou peste noapte, foile scrise cu cerneală albastră, şi despre mirosul lor, un amestec de miros proaspăt de hârtie, miros de cerneală şi parfumul lui tata, de lavandă, nu se poate povesti…’ Cuvânt înainte de Oana Pellea – volumul ‘Să rîdem cu Nea Mărin’, de Amza Pellea.