Confidenţialitate

S-au redeschis terasele în Grecia

După o pauză de 6 luni, restaurantele, barurile și cafenelele din Grecia și-au redeschis terasele.

Măsura a intrat în vigoare cu două săptămâni înaintea redeschiderii sezonului turistic.

În centrul Atenei, locurile la terase s-au ocupat repede. Nu sunt permise însă mai mult de 6 persoane la o masă, iar chelenrii sunt obligați să poarte mască și să se testeze o dată pe săptămână pentru SARS-CoV-2. Restricțiile de circulație nu mai intră în vigoare la ora 21.00, ci la 23.00, odată cu închiderea teraselor.

‘’Azi, am impresia că trăiesc din nou, că am înviat!”, a spus un pensionar din Grecia pentru Agenția France Presse. El a revenit să își bea cafeaua, la terasa preferată din Atena, așa cum făcea, în fiecare zi, înainte de închiderea localurilor, în noiembrie. ‘’Era modul meu preferat de a-mi petrece timpul, remediul meul pentru toate grijile’’, a menționat bărbatul, care s-a vaccinat deja cu ambele doze.

În Grecia, au avut prioritate la vaccinare vârstnicii și abia s-a deschis etapa pentru cei care au peste 30 de ani. Din 10,8 milioane de locuitori, 3 milioane s-au vaccinat până acum, o treime dintre ei fiind cu ambele doze, scrie publicația Kathimerini.

Potrivit sindicatelor, zeci de restaurante, baruri și cafenele s-au închis definitiv în Atena și Salonic, iar 6 din 10 localuri sunt în prag de faliment, în condițiile în care 20% dintre ele nu au terase.

Autoritățile mizează pe relansarea economiei odată cu redeschiderea turismului, începând din 15 mai. Peste un sfert din Produsul Intern Brut al Greciei depinde de aceste sector de activitate.

De la începutul pandemiei și până acum, în Grecia, s-au înregistrat aproape 350 de mii de cazuri de COVID-19 și peste 10 mii de decese.