S-au deschis urnele pentru referendumul din Grecia

La ora 7.00, în Grecia s-au deschis urnele de vot.

Alegătorii sunt chemați de actualul guvern socialist de la Atena să spună dacă vor sau nu prelungirea măsurilor de austeritate impuse de creditorii externi.

Întrebarea la care trebuie să răspundă a fost formulată astfel: “Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?”

Scorul se anunță strâns. Indecișii ar urma să încline balanța.

Primele estimări sunt așteptate la ora 21.00, când procesul electoral va fi încheiat.

Convocarea consultării populare a fost anunțată de premierul Alexis Tsipras în contextul negocierilor tensionate purtate, în ultimele săptămâni, cu creditorii și partenerii din zona euro. Reprezentanții acestora din urmă au avertizat că un eventual vot negativ ar putea atrage ieșirea Greciei din Eurogrup.

Discuțiile au fost suspendate în așteptarea rezultatului referendumului.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit puțin peste 7 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, ziua în care statul elen ar fi trebuit să achite o tranță mai veche din împrumut. Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat, statul elen a intrat în incapacitate de plată.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS