S-a închis cea mai mare gaură în stratul de ozon observată deasupra Arcticii

O gaură în stratul de ozon, cu dimensiuni „fără precedent”, care s-a extins şi a deveni cea mai mare observată deasupra Arcticii, s-a închis, la doar câteva săptămâni de la formare. Anunțul vine de la oamenii de știință de la Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei, cei care au monitorizat acest fenomen, citaţi de Euronews.

Stratul de ozon protejează Pământul de radiaţiile solare dăunătoare, care pot cauza oamenilor cancere de piele.

Gaura din stratul de ozon avea o dimensiune de aproape trei ori mai mare decât Groenlanda şi s-a extins deasupra calotei glaciare.

Deşi găuri de dimensiuni mai mici au mai apărut în stratul de ozon, cercetătorii au declarat că aceasta a fost „prima dată când se poate vorbi despre o adevărată gaură în ozon în Arctica”.

Oamenii de știință anunță că această gaură din stratul de ozon a fost provocată de tipare meteorologice neobişnuite din regiunea Polului Nord. Temperaturi deosebit de scăzute şi vitezele mari ale vântului au format un „vortex polar” care a creat condiţii de vreme foarte rece ce au condus la reduceri semnificative ale stratului de ozon.

Deși ar părea că gaura în stratul de ozon a dispărut datorită izolarii oamenilor în contextul coronavirusului, cercetatorii au infirmat acest lucru: „De fapt, această gaură în ozon din Arctica nu are nimic de-a face cu izolarea asociată coronavirusului, ci mai degrabă a fost provocată de un vortex polar neobişnuit de puternic şi de îndelungat”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS