Confidenţialitate

Rusia va accepta plăţi făcute doar în ruble pentru livrările sale de gaze naturale către UE. Germania denunță o „ruptură a contractului” | AUDIO

Germania consideră drept „ruptură a contractului” solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să nu-i mai plătească gazele naturale în euro sau dolari, ci în ruble. Declarația vine de la ministrul german al economiei, care a susținut o conferință de presă.

A precizat că Uniunea Europeană va veni cu un răspuns.

„Urmează să discutăm cu partenerii noştri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri”, a spus ministrul german al Economiei.

Grupul austriac OMV transmite că va continua să plătească în euro pentru gazele cumpărate din Rusia, în pofida deciziei preşedintelui Vladimir Putin potrivit căreia Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către, ceea ce Moscova numește „ţările ostile”.

„Nu avem o altă bază contractuală”, susține directorul companiei.

Aproximativ 80% din gazele naturale folosite în Austria sunt importate din Rusia, iar OMV le cumpără de la grupul Gazprom.

Anterior, liderul de la Kremlin a anunțat că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către Uniunea Europeană şi a dat termen de o săptămână autorităţilor ruse să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble.

„Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor ostile şi a renunţa în toate plăţile la devizele compromise”, a declarat Vladimir Putin în timpul unei şedinţe de govern.

„Solicit guvernului să dea instrucţiunile corespunzătoare către Gazprom pentru a revizui contractele existente. În acelaşi timp, toţi consumatorii străini trebuie să aibă timp pentru efectuarea operaţiunilor necesare”, a continuat președintele rus.

Este o replică a Moscovei la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate. Astfel, statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur.

„Este clar că să primim euro, dolari şi alte valute în schimbul mărfurilor noastre nu mai are pentru noi niciun sens”, a precizat Putin, dând de înţeles că ar putea cere plata în ruble şi pentru alte exporturi în afara gazelor naturale, notează agențiile internaționale de presă.

Preşedintele rus a asigurat însă statele europene că Rusia le va furniza în continuare gaze în volumele şi la preţurile convenite, conform contractelor încheiate.

Liderii Uniunii se reunesc într-un summit special care începe joi și va continua și vineri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock