Confidenţialitate

Rusia promite oprirea bombardamentelor din Mariupol pentru a lăsa civilii baricadați să iasă din uzina Azovstal

Rusia pretinde că luni va opri bombardamentele la Mariupol și că îi va lăsa pe civilii baricadați în uzina Azovstal să iasă. Este, deocamdată, un mesaj transmis de Moscova și prezentat de agenția de știri Reuters.

Anterior, Kievul a insistat pentru încetarea focului de Paște, dar atacurile rușilor au continuat asupra uzinei.

De la Moscova, Ministerul Apărării a spus că armata rusă ar urma să oprească atacurile luni după-amiază, asupra oțelăriei Azovstal din Mariupol, de la ora locală 14.00, aceeași cu ora Bucureștiului.

Potrivit agenției de știri Reuters, focul va înceta iar civilii vor fi lăsați să iasă din uzină fără a fi puși în pericol. De asemenea, ministerul rus al Apărării a transmis că civilii vor fi lăsați să meargă oriunde vor, notează aceeași agenție.

Anunțurile Moscovei sunt privite cu mare neîncredere, după apeluri repetare ale Ucrainei să înceteze atacurile măcar de Paște și să permită evacuările. Duminică, un consilier al președintelui ucrainean a anunțat pe Twitter că „Rusia atacă în mod continuu (oţelăria) Azovstal. Locul în care se află civilii şi militarii noştri este bombardat cu bombe aerene grele şi de artilerie” nota reprezentantul președintelui Zelenski.

Între timp, cinci gări au fost atacate și incendiate luni dimineață, în mai puțin de o oră. Televiziunea ucraineană spune că nu se cunoaște numărul victimelor.

Cele cinci gări se află în centrul și vestul Ucrainei, potrivit Companiei naționale de căi ferate. Cu siguranță sunt victime, spune televiziunea ucraineană, dar nu se cunoaște încă numărul acestora.

Aproape 20 trenuri vor avea întârzieri din cauza atacurilor.

Căile ferate ucrainene au reușit să funcționeze de la începutul războiului, fără mari probleme, în ciuda bombardamentelor care au mai vizat trenuri sau gări.

Ucraina are una dintre cele mai lungi rețele feroviare europene, cu un total de 20.000 km, dintre care aproape jumătate electrificați.

De când a început războiul, Căile Ferate din Ucraina au transportat zilnic și peste 90.000 de pasageri, de șase ori mai mult decât media unei zile obișnuite.

În plus, pe calea ferată au fost realizate sute de transporturi umanitare.

Autori: Iorgu Ianoși, Liliana Nicolae