Confidenţialitate

Rusia impune, de vineri, plata în ruble pentru gazul livrat țărilor “neprietene”

Rusia impune, de vineri, plata în ruble pentru livrările de gaze la un curs stabilit de Banca Centrală de la Moscova. Președintele Vladimir Putin a semnat, joi, un decret în acest sens.

Rusia nu va face “acte de caritate”, iar contractele existente riscă să fie “reziliate”, a avertizat liderul de la Kremlin.

Pe lista țărilor “neprietene”, care au impus sancțiuni economice Rusiei pentru invadarea Ucrainei, se află – în ansamblu – toate statele comunitare.

Respingând ultimatumul, Germania a denunțat un șantaj, întrucât Moscova încalcă prevederile contractelor actuale. Potrivit înțelegerilor scrise, tranzacțiile nu se pot face decât în euro sau dolari.

Deși importurile directe ale României de gaz rusesc se situează la un nivel de 10%, analiștii se tem de o contagiune din piața europeană.

Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul ars pe continent, astfel încât energia este cea mai puternică pârghie de riporstă aflată la dispoziția lui Vladimir Putin, tot mai izolat pe plan internațional.

Comisia Europeană a început o anchetă împotriva companiei ruse Gazprom. Există suspiciuni că a majorat abuziv prețul gaze în Europa, prin abuz de poziție dominantă.

Anchetatori din partea Comisiei Europe au făcut percheziții la birourile din Germania ale companiei Gazprom, relatează AFP.

Oficialii europeni suspectează că Gazprom a limitat oferta de gaze naturale pentru Europa încă de anul trecut, provocând astfel o creștere a prețurilor.

Scumpirile s-au accentuat odată cu lansarea invaziei ruse din Ucraina.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că Rusia nu îşi are locul la următorul summit G20 deoarece nu poate fi considerată un “partener constructiv”. “Nu are sens să avem o discuţie despre creşterea economică globală dacă ţara responsabilă de o mare parte a tulburărilor se află în jurul mesei”, a adăugat liderul de la Ottawa.