Rusia: Drapelul si imnul obligatorii in scoli

Amendamentele vor intra in vigoare de la 1 septembrie 2014

Şcolile din Rusia vor trebui de-acum să arboreze drapelul naţional pe clădiri şi să-i întâmpine pe elevi în prima zi de şcoală cu imnul de stat, potrivit unui decret publicat luni pe site-ul Kremlinului.

Decretul, iniţiat de preşedintele rus Vladimir Putin, are drept obiectiv să contribuie la ‘educarea cetăţeniei şi patriotismului’.

Acesta prevede că drapelul alb, albastru, roşu în benzi orizontale să fie arborat în permanenţă pe edificiile instituţiilor şcolare sau pe teritoriul lor.

Imnul naţional, a cărui muzică a fost folosită ca imn sovietic, va trebui cântat atât în prima zi de şcoală, care are loc pe 1 septembrie în Rusia, cât şi la începutul sau la sfârşitul ‘manifestaţiilor publice consacrate sărbătorilor naţionale sau municipale’.

Aceste amendamente la legile în vigoare ‘privind drapelul rus’ şi ‘privind imnul rus’ vor intra în vigoare la 1 septembrie 2014.

Prezentând decretul, preşedintele rus a apreciat acesta că va contribui ‘la formarea de patrioţi în rândul tuturor tinerelor generaţii’.

Potrivit unui studiu al VŢIOM publicat în august, aproape o treime dintre ruşi confundă ordinea culorilor drapelului rus şi abia peste jumătate dintre ei (54%) cunosc pe de rost prima strofă a imnului.