Confidenţialitate

Rusia anunță că revine în acordul care permite Ucrainei să exporte cerealele pe Marea Neagră

Anunțul că Rusia revine în acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost făcut după ce tot Moscova anunțase, în weekend, că nu mai respectă înțelegerea din cauza bombardamentelor asupra unor nave rusești, unele executate cu drone.

Rusia își va relua participarea la acordul cu cereale la Marea Neagră, a anunțat miercuri ministerul Apărării de la Moscova.

Rusia și-a suspendat implicarea în acord în weekend motivând că nu poate garanta siguranța navelor civile care traversează Marea Neagră din cauza unui atac asupra flotei sale.

„Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment par suficiente și reia implementarea acordului”, se arată în noul comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Un anunț similar vine și de la președintele turc.

Într-un discurs susținut în Parlamentul Turciei, Recep Tayyip Erdogan a spus că ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe omologul său turc că acordul va fi reluat miercuri.

De la începutul războiului, blocarea exporturilor au dus la mari lipsuri în țări dependente de grâul ucrainean și la creșteri considerabile de prețuri.

Foto: Shutterstock

Citește și: Zelenski: Rachetele inamice pe cerul nostru nu ne înspăimântă mai tare decât imnul dușmanului pe pământul ucrainean | GALERIE FOTO