Rumen Radev, învestit președinte al Bulgariei

Ales în noiembrie cu sprijinul socialiștilor, generalul Rumen Radev a depus joi jurământul. După ceremonie, a anunțat că va dizolva Parlamentul și va convoca alegeri anticipate.

Fost comandant al forțelor aeriene ale Bulgariei, Rumen Radev este nou intrat în politică. El a candidat ca independent la alegerile prezidențiale din noiembrie, pe care le-a câștigat detașat, fiind susținut de socialiști.

În timpul campaniei electorale, a insistat pe adoptarea unor politici antimigrație și a spus că este în interesul Bulgariei să existe un echilibru între cerințele Uniunii Europene și relații mai bune cu Rusia. De altfel, a militat pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.

Totuși după ce a fost ales președinte, a spus că el este un general al NATO format în Statele Unite și nu există alernative când vine vorba despre apartenența Bulgariei la Uniunea Europeană și la Organizația Nord-Altantică.

După ce Radev a câștigat alegerile , guvernul condus de Boiko Borisov a demisionat, așa că noul președinte a anunțat, după depunerea jurământului că va dizolva parlamentul,

”Mai aveți o săptămână” – le-a transmis parlamentarilor și a precizat că alegerile anticipate vor avea loc probabil pe 26 martie.

Analiștii spun că există riscul unei instabilități politice prelungite, deoarece este puțin probabil ca alegerile să permită formarea unei majorități.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS