Românii din străinătate reacționează: “Declarațiile lui Ponta sunt o jignire”

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) susţine, într-un comunicat de presă, că declaraţiile fostului premier Victor Ponta referitoare la românii din străinătate care, la alegerile prezidenţiale din 2014, ar fi stat la coadă de mai multe ori – sunt cea mai mare jignire care li se poate aduce românilor din diaspora.

”Este cea mai mare jignire care li se poate aduce românilor din diaspora care în 2014 după ce au parcurs sute de kilometri, au stat la cozi chiar 8 ore şi unii dintre ei nu au mai apucat să voteze. Este o jignire şi pentru cei care au stat la cozi în ploaie şi s-au îmbolnăvit. Sau pentru cei care după ce au stat 8 ore la coadă, li s-au închis porţile secţiilor de vot în nas, sau au fost bătuţi de poliţiile străine chemate la ordinele ambasadelor româneşti”, spune comunicatul de presă.

”Domnul Ponta a mai declarat că el a pus secţii de vot la fel ca în 2009 şi că nu îşi explică de ce acum a fost scandal şi în 2009 nu. Reamintim că domnul Ponta a primit pe 14 August 2014 o scrisoare din partea FADERE în care i se arăta clar câte secţii de vot trebuie puse în diaspora şi unde. Nu a avut nici o scuză să spună că nu ştia că între 2009 şi 2014 numărul românilor a crescut în unele locuri de 3 ori şi astfel nu poţi pune acelaşi număr de secţii de vot ca în 2009. Din ce în ce mai mulţi români din diaspora vorbesc despre o campanie sistematică a PSD de a-i dezbina pe românii din diaspora de cei din ţara, stânga urmând să câştige astfel voturile unei anumite categorii care ar fi supărate pe cei plecaţi în afară ţării”, se mai arată în comunicat.

Fostul premier PSD Victor Ponta a declarat, duminică, într-o emisiune televizată, că în 2014, la alegerile prezidenţiale, cozile din diaspora erau formate de cetăţeni români care “se puneau şi de patru ori la rând, să se arate la televizor”, iar acum observă că la alegeri s-au înscris doar 8.000 de români, cât ar intra în “câteva blocuri din Drumul Taberei”.

“Acum dacă îi întrebaţi pe cei care stăteau la coadă, am văzut că s-au înscris 8.000 de oameni să voteze în diaspora. 8.000 sunt în câteva blocuri în Drumul Taberei. Şi noi, toată ţara, tot Guvernul, munceşte numai pentru cei 8.000”, a declarat Ponta.

Fostul premier PSD spune că românii trebuiau să voteze în străinătate şi confirmă că existau cozi, însă afirmă că are informaţii potrivit cărora acele cozi erau formate de cetăţeni care “se puneau de mai multe ori la rând”.

“Îmi pare rău pentru acele cozi, pe care însă ulterior am aflat că nu le-am făcut eu, ci cei care se aşezau de două ori, de trei ori, de patru ori la rând, ca să fie cozi, să se arate la televizor”, a spus deputatul PSD. Ponta s-a arătat deranjat că Dacian Cioloş guvernează doar “ca să nu se supere cei 8.000”, în loc să îi considere pe toţi românii egali.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS