Românii din diaspora încep să voteze, de vineri, la alegerile parlamentare. Primele urne, în Noua Zeelandă

Primele urne pentru românii din diaspora se deschid vineri seară, la ora 20:00, în Auckland, Noua Zeelandă.

Ministerul Afacerilor Externe a lansat şi o hartă interactivă a secţiilor de votare din străinătate şi un call center unde pot suna românii care locuiesc în afara graniţelor.

Românii din diaspora pot vota la alegerile parlamentare în două zile, pe 5 şi 6 decembrie. În Noua Zeelandă, diferenţa de fus orar face ca procesul să înceapă chiar de vineri seară.

În total, în străinătate funcţionează aproape 750 de secţii, cu 330 mai multe ca în urmă cu 4 ani.

Harta interactivă lansată de MAE poate fi utilă şi în eventualitatea în care vreo secţie va fi relocată din motive ce ţin de pandemie. Autorităţile spun că va fi actualizată în timp real.

În anumite situații, există restricții de circulație, dar acestea nu vor reprezenta o problemă, dă asigurări Iulian Ivan de la Ministerul de Externe:

„Cetățenii români care se deplasează către sau de la secțiile de votare din țara sau regiunea respectivă vor fi exceptați de la eventualele restricții de circulație.”

Autorităţile mai spun că români cărora le-au expirat documentele de indentitate de la debutul pandemiei vor putea vota fără a avea nevoie de acte noi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ani Sandu

Sursa foto: Captură www.mae.ro

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS