Confidenţialitate

România va organiza Solar Decathlon Europe | VIDEO

România va fi gazda concursului Solar Decathlon Europe, în anul 2023. EFdeN şi Energy Endeavour Foundation (EEF) au anunţat oficial calificarea Bucureştiului ca oraş-gazdă a evenimentului Solar Decathlon Europe 2023 – competiţia internaţională a caselor solare.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume şi a luat naştere în 2011 în Statele Unite ale Americii.

În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediţia Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediţia Versailles cu casa care, la ora actuală, este Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort.

La Europa FM, în Misiunea Verde, Mona Nicolici a stat de vorbă cu Claudiu Butacu, co-fondator EFdeN, despre ce înseamnă casele sustenabile și cum a ajuns România să găzduiască evenimentul din 2023:

Până la Solar Decathlon Europe 2023, România va fi reprezentată la ediţia din 2021 a concursului internaţional, ce va avea loc în Germania, la Wuppertal, de către echipa ONG-ului EFdeN, cu un nou proiect de casă solară ce urmează să fie dezvoltat în următorii doi ani. EFdeN este una dintre cele 18 echipe participante din 11 ţări, respectiv: România, Germania, Franţa, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia şi Ungaria.

Grupul care reprezintă ONG-ul este singura echipă din România care se califică la trei ediţii “Solar Decathlon”: Versailles (2014), Dubai (2018) şi Wuppertal (2021).

FOTO: Ministerul Energiei