România sare în ajutorul Albaniei, zguduită de un puternic cutremur | VIDEO

Două avioane ale Armatei Române, având la bord o echipă de căutare-salvare formată din specialiști ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, vor decola spre Albania, devastată de un cutremur cu magnitudine 6,4.

Ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, a aprobat efectuarea unui zbor spre Albania, cu două aeronave C-27J Spartan şi C-130 Hercules ale Forţelor Aeriene Române, care vor transporta echipa de căutare-salvare RO-USAR din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, cu echipamente şi tehnica de intervenţie, se precizează într-un comunicat de presă al MApN.

Echipa, care va fi alcătuită din 52 de specialişti, cu tehnica specifică, şi care va executa misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse sub dărâmături în zona afectată de seismul de 6,4 grade pe scara Richter produs marţi dimineaţă, va pleca în jurul orei 15.00 către Albania.

„Misiunea va fi executată la solicitarea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în urma primirii solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul albanez prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, adaugă comunicatul MApN.

Micul stat din Balcani au cerut ajutor prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

Sistemul de sateliți Copernicus a fost activat pentru a oferi imagini din regiune.

Bilanțul victimelor este în continuă creștere. 10 decese au fost confirmate. Sute de persoane au fost rănite.

Având 6,4 grade, seismul este cel mai puternic înregistrat, în ultimele decenii, în această ţară din Balcani, fiind resimțit în întreaga regiune și în Italia. Mișcarea telurică a fost una de suprafață.

Mai multe imobile s-au prăbușit.

Cuprinşi de panică, locuitorii capitalei Tirana au ieşit pe străzi.

Oraşul turistic de coastă Durres este cel mai afectat. Clădirea unui hotel s-a surpat.

Balcanii sunt o zonă cu o puternică activitate seismică

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS