Confidenţialitate

România, pe locul 15 între cele mai poluate țări din Europa. București, pe 51 în lume

România se află pe locul 15 în clasamentul celor mai poluate țări din Europa.

Datele prezentate de Greenpeace România se referă la anul 2020, când în peste 80% dintre țări s-a observat totuși o îmbunătățire a calității aerului, datorită restricțiilor impuse în contextul pandemiei.

Capitala Indiei, New Delhi, rămâne cea mai poluată din lume, iar la polul opus se află insulele din mijlocul oceanului, cum ar fi Virgin Island și capitalele țărilor nordice Suedia și Finlanda, adică orașele Stockholm și Helsinki.

Bucureștiul este pe locul 51 în lume în privința poluării – arată datele platformei globale privind calitatea aerului IQAir prezentate de GreenPeace România.

Doar un sfert din cele peste 100 de țări monitorizate au respectat recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind poluarea cu particule fine de praf, de tip PM 2,5.

În Europa, cele mai ridicate niveluri de poluare au fost înregistrare în Bosnia Herțegovina, Macedonia de Nord și Bulgaria. Greenpeace atrage atenția că situația ar putea fi mult mai gravă în realitate, deoarece în țara noastră nu există suficiente stații de măsurare a particulelor fine de praf.