Confidenţialitate

România nu va mai găzdui Solar Decathlon Europe 2023 – competiţia internaţională a caselor solare

În aprilie 2021, EFdeN şi Energy Endeavour Foundation (EEF) anunțau oficial calificarea Bucureştiului ca oraş-gazdă a evenimentului Solar Decathlon Europe 2023 – competiţia internaţională a caselor solare. La aproape un an distanță, România nu mai este pregătită pentru a găzdui Solar Decathlon Europe 2023, iar timpul scurt rămas pentru identificarea unei alte țări gazdă a determinat organizatorii să anuleze și ediția din 2023.

”Ne retragem din calitatea de țară gazdă pentru Solar Decathlon Europe 2023 – Bucharest, din responsabilitate și respect pentru visul nostru, pentru misiunea competiției, succesul acesteia și impactul dorit!
2021 a fost un an cu mult entuziasm, multă încredere și foarte multă muncă. A fost însă și un an cu multă încertitudine. În tot contextul în care ne aflăm, deciziile principale cu privire la finațarea necesară competiției nu au putut fi luate în timp util.
Am învățat ce înseamnă reziliența în cea mai puternică formă a sa si tot nu am încetat sa speram!
Am avut discuții cu peste 100 de companii, guvern si administrația publică. Mii de ore de meetinguri, de dezbateri ne-au făcut să învățăm mai multe lecții despre proiecte mari, proiecte complexe, greșeli și așteptări!
Mai multe companii din România ne-au confirmat participarea și asta a însemnat un vot de încredere enorm, un sprijin financiar care ne-a ajutat să facem tot ce putem ca să ne ducem misiunea mai departe.
Decizia de retragere a fost luată alături de Energy Endeavour Foundation, partenerii cu care am fost în tot acest timp la drum. În contextul incertitudinii, și noi, ca multe alte competiții internațioanle, ne aflăm în fața deciziei de a anula.
Visul nostru a fost însă confirmat. România poate și merită să fie aici. Vestea a fost primită cu mult entuziasm și interes – o reacție care în urmă cu câțiva ani, când porneam la drum nu ar fi fost la fel. Probabil ar fi fost inexistentă.
Toate eforturile noastre, ale voastre, au contribuit la această schimbare de paradigmă. Suntem acolo, mai avem nevoie de instrumentele necesare să operaționalizăm. Vin și ele.. rând pe rând
Noi tot sus vom ținti. Tot pentru România suntem pregătiți să facem un proiect mare, cu aceeași misiune, indiferent cum se va numi el”, a anunțat Claudiu Butacu, Project Director pentru Solar Decathlon Europe 2023 .

Invitat în Misiunea Verde, la Europa FM, Claudiu Butacu a explicat decizia și a vorbit despre șansele ca România să mai găzduiască această competiție în viitor, dar și despre cum se pregătește echipa României pentru Solar Decathlon Europe 2022.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

FOTO: Jeremy Bezanger / Unsplash