Confidenţialitate

România înregistrează o creștere a numărului de clădiri sustenabile

Tot mai multe proiecte imobiliare din România caută certificări de sustenabilitate. De la începutul anului trecut și până acum, 40 de proiecte imobiliare au fost certificate BREEAM de organizația din Marea Britanie care acordă certificarea de sustenabilitate de acest fel, BRE Group UK.

Dintre acestea, 16 sunt clădiri și parcuri de birouri și 15 sunt parcuri logistice sau centre logistice ale marilor retaileri. Pe lângă sistemul BREEAM (ce respectă cu precădere legislația britanică și europeană) există și alte tipuri de certificări ce recunosc clădirile sustenabile, printre cele mai folosite în România fiind LEED (standard american) și WELL (sistem mai recent de certificare, care pune accent pe sănătatea și starea de bine a ocupanților).

BREEAM este un sistem internațional, originar din Marea Britanie, care oferă o certificare independentă terță, parte a evaluării performanței durabilității clădirilor individuale, a comunităților și a proiectelor de infrastructură. Evaluarea și certificarea pot avea loc în mai multe etape ale ciclului de viață al construcției, de la proiectare și construcție până la exploatare și renovare.

Potrivit datelor comunicate Europa FM, un număr de 40 de proiecte imobiliare au fost certificate BREEAM în perioada ianuarie 2020 – aprilie 2021, după cum arată o centralizare BRE Group UK (organizația din Marea Britanie care acordă certificarea de sustenabilitate BREEAM), transmise BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC).

Segmentul rezidențial numără mai puține certificări BREEAM în perioada analizată (5 proiecte rezidențiale, majoritatea din afara Bucureștiului). Un singur proiect de retail a obținut certificarea BREEAM (IKEA Pallady Store – BREEAM Excellent) și, de asemenea, un singur hotel a obținut calificativul BREEAM Excellent în această perioadă – hotelul Radisson BLU din Brașov.

”În ultimii 3 ani am înregistrat o creștere substanțială a solicitărilor de certificare BREEAM venite dinspre România; ambiția clienților imobiliari din București, în mod special, a determinat creșterea gradului de absorbție și dorința acestora de a credibiliza prin acest sistem de rating performanțele de sustenabilitate ale activelor din portofolii”, a declarat pentru BUCHAREST REAL ESTATE CLUB Shamir Ghumra, Head of Building Performance Services – BRE Group.

Certificarea BREEAM acordă mai multe standarde de sustenabilitate (Pass, Good, Very Good, Excellent sau Outstanding) în funcție de diverse criterii precum eficiența energetică; sănătatea mediului de lucru, reducerea amprentei de carbon în procesele de construire / demolare & protejarea biodiversității, inovație, reducerea consumului de apă; soluții sustenabile de reciclare; transport & mobilitate alternativă, cu scopul de a reduce dependența de mașina personală.

Printre proiectele certificate BREEAM din această perioadă se regăsesc Globalworth Campus, The Light One (clădirea recent vândută de River Development către Uniqa), clădiri din portofoliul dezvoltatorului logistic CTP din București, Sibiu și Pitești sau depozitele Lidl și EMAG. Dintre cele 40 de proiecte certificate, 24 au primit calificativul ”Excellent” și 4 au primit calificativul ”Outstanding”.

Preocuparea pentru clădiri sustenabile este impulsionată de noile reglemntări europene din domeniu.

Începând din 2021 a intrat în aplicare standardul european NZEB (Net Zero Energy Building), care obligă toate noile construcții sau cele care trec printr-un proces de renovare majoră să aibă consum energetic aproape spre zero. Standardul NZEB presupune clădiri cu performanță energetică foarte ridicată, unde cel puțin 30% din necesarul total de consum energetic este asigurat din surse regenerabile ale clădirii sau la o distanță de maxim 30 de km față de clădire.

Evaluarea și certificarea pot avea loc în mai multe etape ale ciclului de viață al construcției, de la proiectare și construcție până la exploatare și renovare.

”Având în vedere standardul european NZEB, competiția puternică pe piața imobiliară locală și nevoia de diferențiere, precum și principiile solide de sustenabilitate ale marilor corporații (marii clienți ai industriei imobiliare), ne așteptăm ca dezvoltatorii să se alinieze la un viitor verde în ceea ce privește sustenabilitatea clădirilor”, consideră Despina Ponomarenco, președinte BUCHAREST REAL ESTATE CLUB.

ILUSTRAȚIE: Victor Garcia / Unsplash