Confidenţialitate

România în Direct: Tragedia de la Onești. Poliția ratează o nouă operațiune de salvare. Cărui fapt se datorează acest eșec major? | VIDEO

Conducerea Poliției Române investighează o intervenție ratată a trupelor speciale din Onești care nu au reușit să împiedice moartea a două persoane sechestrate.

Acestea au fost legate de un atacator înarmat cu un cuțit și care revendica drepturile asupra unui apartament. Negocierile purtate mai bine de trei ore nu au dus la niciun rezultat, iar bărbatul de aproape 70 de ani i-a înjunghiat mortal pe cei sechestrați.

Deși la fața locului se aflau mai multe trupe speciale ale Poliției și negociatori, aceștia nu au reușit să intervină și să-l oprească pe atacator. Există mai multe ipoteze pentru eșecul operațiuni, iar acestea se referă la proasta evaluare a situației, așteptarea unei comenzi de la centru sau proasta pregătire a celor care au intervenit. Nu este clar de ce Poliția nu a apelat la alte unități specializate cum ar fi cele ale SRI sau Jandarmeriei.

Este a doua oară când Poliția Română ratează o operațiune de salvarea a unor ostatici după cazul de la Caracal, iar semnele de întrebare asupra eficienței și competenței persistă. Pe de altă partea, sindicatele polițiștilor spun că este necesară o dezbatere legată de folosirea mai permisivă a armelor pe care le au în dotare.

Cărui fapt se datorează acest eșec major al Poliției Române? De ce nu progresează Poliția în capacitatea de a rezolva niște situații cu risc mare pentru cetățeni? Credeți că folosirea mai ușoară a armelor de foc este o soluție pentru astfel de cazuri?