Confidenţialitate

România în Direct | Rusia cere plecarea NATO din România. Care ar trebui să fie răspunsul nostru? | VIDEO

Ministerul de Externe al Rusiei a cerut NATO ca trupele alianței să părăsească România și Bulgaria, inclusiv cu tehnica militară, referire la scutul de la Deveselu. Rusia vrea ca o garanție de securitate ca NATO să-și respecte angajamentele din anii 90, pe care alianța le-ar fi încălcat începând cu 1997, prin extinderea sa. Aceasta este una dintre condițiile pentru a nu avea loc o invazie a Ucrainei.

Partea română a anunțat că aceasta este o cerere abuzivă și fără fundament. România consideră că solicitarea este inadmisibilă și că situația de la finalul războiului rece nu mai este posibilă. Rusia și Statele Unite vor continua negocierile pe această temă și în această săptămână. Unii analiști susțin că miza acestor este chiar scutul de la Deveselu.

Care ar trebui să fie răspunsul României la cererile Rusiei? Este îndreptățită aceasta să ceară retragerea americanilor de aici ca să nu intre în Ucraina? Ce așteptați de la autoritățile române?

Dezbaterea România în Direct începe alături de Cătălin Striblea de la 13:15. Pentru a lua parte la emisiune puteți suna în direct la 0372.069.599, număr cu tarif normal.

FOTO ILUSTRAȚIE: Wassim Chouak / Unsplash