Confidenţialitate

România în Direct: Poluarea din marile orașe. Ai vota un primar care vrea taxe suplimentare pe mașinile vechi? | VIDEO

România în Direct se află la ultima ediție dinaintea votului la alegerile locale. Iar în campanie s-a discutat despre orice, mai puțin cea mai presantă problemă a tuturor orașelor mari din România: aerul poluat în norme care depășesc cu mult valorile stabilite în Uniunea Europeană.

Un raport al Observatorului Român de Sănătate arată că în România mor anual 23.000 de oameni din cauza unor boli asociate cu poluarea. În fapt, în România mor din cauza poluării de zece ori mai mulți oameni decât în accidente de mașină.

Tocmai această problemă este cea mai puțin discutată. E singura care nu e atinsă, dar și cea mai evitată de către autorități. Pentru că soluțiile sunt dintre cele mai nepopulare. Raportul Observatorului Român de Sănătate a analizat programele a 38 de candidați la mari primării și a constatat că doar doi dintre ei au propuneri reale pentru a rezolva această problemă. Poate nu întâmplător este vorba despre cei născuți în străinătate.

Poluarea aerului în orașele din România este dată de mașini, folosirea centralelor individuale, dar și de mari poluatori care nu sunt controlați și nu respectă normele. Iar programele primarilor evită tocmai soluțiile minimale care pot fi luate de administrațiiloe orașelor.

Asta ar fi taxarea suplimentară a mașinilor Diesel, aplicarea unor norme care să le împiedice intrarea în oraș sau plata unor taxe la intrarea în anumite zone urbane.

Ai vota un primar care vrea să introducă astfel de taxe? Care e măsura cea mai potrivită pentru a împiedica poluarea în marile orașe? Până unde pot merge măsurile antipoluare: taxe suplimentare, interziceri de mașini, acces blocat în anumite zone urbane?