Confidenţialitate

România în Direct: Patriarhul Daniel îl acuză de ”răzvrătire” și încălcări ale legii pe ÎPS Teodosie. Cine va câștiga această bătălie?

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române i-a refuzat arhiepiscopului de Tomis, ÎPS Teodosie, o avansare în funcția de mitropolit, dar și ridicarea Arhiepiscopiei la acest rang. Solicitare fusese făcută chiar de ÎPS Teodosie către Patriarhia Bisericii Ortodoxe. Documentul de respingere este asumat de Patriarhul Daniel și reprezintă nu numai un refuz, dar o critică majoră la adresa lui Teodosie.

Conducerea BOR critică cererea lui Teodosie și o consideră o ambiție personală. De asemenea, spune că o nouă mitropolie nu este necesară. Dar continuă cu o serie de acuzații directe la adresa ÎPS Teodosie. Atitudinea acestuia din timpul pandemiei este criticată, fiind numită discordantă față de de deciziile BOR, provocatoare față de societate și, mai ales, aducând un ”duh de indisciplină și răzvrătire.”

Scrisoarea continuă cu o serie de remarci la adresa probității morale a ÎPS Teodosie și a instituțiilor pe care le conduce. Sunt numite doctorate plagiate la școala doctorală, acceptarea unor profesori fără legătură cu disciplina, admiteri controversate. Nu în ultimul rând sunt evidențiate abateri economice în conducerea Arhiepiscopiei și datorii către Patriarhie.

Este pentru prima dată când din BOR apare un astfel de document care arată dimensiunea unui război intern.

Ce înțelegeți din această bătălie publică? Este pregătită BOR pentru modernizare? Ce așteptați de fapt de la preoții de lângă voi? Sunt ei lideri ai comunității?