Confidenţialitate

România în Direct: Metroul, inaugurat de Președinte. Când credeți că facem și autostrăzi sau spitale? | VIDEO

Președintele Klaus Iohannis participă la inaugurarea metroului din Drumul Taberei.

Magistrala 5 a metroului bucureștean este dată în funcțiune cu o întârziere de cinci ani. Ea devenise simbolul ineficienței autorităților române când vine vorba de investiții, dar și subiectul a nenumărate glume.

Prezența președintelui arată, însă, că realizarea este considerată importantă de către administrație, care vrea să pornească metroul cu protocol de gradul zero.

De fapt, acesta pare singurul obiectiv de diminesiuni mari pe care un guvern al României a reușit să-l livreze în ultimii ani. În România s-au mai inaugurat câteva porțiuni de autostradă, dar marile investiții pot fi considerate un eșec major.

Autostrăzile care să treacă munții nu există. De asemenea, Moldova nu beneficiază de niciun drum de mare viteză. Rețeaua de trenuri a fost modernizată dinspre București spre Constanța sau Brașov. Centura Bucureștiului nu este gata. Și, deși au fost promise de administrații succesive, niciunul din spitalele regionale nu a fost început, darămite terminat. Asta, deși România a avut o sumedenie de bani europeni la dispoziție și o economie în creștere.

În schimb, au fost realizate investiții mici, s-au modernizat drumuri secundare, s-au realizat investiții locale. Dar percepția generală este că România a ratat dezvoltarea sa fundamentală. Iar majoritatea crede că asta se datorează incompetenței autorităților. Totuși acestea nu ezită să facă de fiecare dată inaugurări cu fast.

Merită această inaugurare a metroului să fie făcută cu fast, chiar dacă ea vine cu cinci ani mai târziu? De ce nu reușesc guvernele României să livreze mari investiții?

De ce nu reușim să terminăm autostrăzi, spitale, să construim școli de la zero? Care e principala problemă: corupția, incompetența, slaba pregătire a funcționarilor?

De ce nu reușește statul român să atragă specialiști în rândurile sale, deși salariile au devenit atractive? Care crezi că e cel mai important proiect pe care România l-a realizat în 30 de ani?