Confidenţialitate

România în Direct: Florin Iordache, sinecură pe viață. Ce a învățat clasa politică după ani de proteste? | VIDEO

Fostul ministru al Justiției și politicianul care a coordonat modificările de la legile justiției, Florin Iordache a fost numit pe viață, prin vot al Parlamentului, în funcție de șef al Consiliului Legislativ. Aceasta este o instituție care dă avize consultative priviind coerența și legalitatea unor acte adoptate de în Parlament. Florin Iordache a fost îndepărtat de pe listele parlamentare de PSD, dar a fost votat pentru această funcție de colegii săi.

Opoziția împotriva sa a fost minimă și nu este clar cât și-n ce măsură s-au opus PNL și USR. Ambele se acuză acum de un târg cu PSD. Numirea lui Iordache are loc într-o perioadă de reașezare a partidelor în vederea alegerilor din decembrie.

Membrii mai vechi primesc diferite sinecuri, sunt aduși oameni noi și sunt refăcute liste electorale. De exemplu, PNL are în rândurile sale mai mulți candidați care în trecut au fost în PSD sau chiar au votat modificările la legile justiției. La rându-i USR a trecut prin convulsii la alegerea noilor liste și cel puțin un deschizător de listă, la Dolj, ridică semne de întrebare asupra probității sale.

Cum vă explicați votul de ieri al Parlamentului pentru Florin Iordache? Uitându-vă la actualele liste parlamentare, în ce măsură credeți că politicienii români au înțeles mesajul societății civile pentru competență și onestitate? Cum putem noi, publicul, să-i determinăm pe politicieni să aducă profesioniști între ei?