România în Direct, cu Tudor Muşat: E corect să votăm oriunde la parlamentare? – VIDEO

Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate a primit deja raport de respingere de la Comisia Juridică a Senatului. Însă bătălia continuă.

Cea mai controversată prevedere este cea prin care românii pot vota oriunde se află, indiferent unde au domiciliul. Până acum, n-o puteam face decât în județul înscris în buletin, pentru că și parlamentarii sunt repartizați pe județe. Însă noua lege ne va permite să votăm doar lista de parlamentari din județul unde ne aflăm în momentul votului, nu pe cea de-acasă.

Guvernul spune că e o extindere a dreptului electoral și că, chiar dacă nu-i votezi pe parlamentarii din circumscripția ta, oricum votezi partidul care te interesează. Adversarii ideii spun că, atât timp cât legea prevede că parlamentarii sunt aleși în circumscripții, ar trebui ca și votantul să fie din aceeași circumscripție. Sau că e imperios necesar votul electronic, ca să poți vota de oriunde orice.

Vi se pare corect să putem vota pentru Parlament de oriunde? Se depersonalizează votul în acest fel? Are rost să avem parlamentari de circumscripții? Vă simțiți reprezentat de parlamentarul din zona Dumeavoastră îl cunoașteți, l-ați solicitat vreodată?