România în Direct, cu Tudor Muşat: Cum se deblochează criza politică? – VIDEO

Curtea Constituțională a decis că procedura de desemnare a unui nou premier trebuie reluată, pentru că nominalizarea lui Ludovic Orban a fost făcută de președinte știind că acesta nu va strânge o majoritate.

Curtea spune că, dimpotrivă, desemnarea premierului a fost făcută cu intenția declarată ca acesta să pice. Adversarii deciziei spun că CCR nu trebuie să facă analiză politică și că nu poate judeca doar în funcție de declarațiile făcute în spațiul public.

Aseară, președintele a recunoscut că șansele anticipatelor au scăzut sub 50%, dar s-a declarat total împotriva unui premier de la PSD sau a unui guvern “de uniune națională”.

Care credeți că vor fi pașii următori? Va propune Klaus Iohannis un premier care să fie acceptat și de PSD, până la alegerile la termen? Va desemna alt premier de la PNL și va forța, totuși, anticipatele? Îl va desemna tot pe Orban, cu condiția ca acesta să declare că va încerca să facă majoritate, așa cum sugerează CCR că ar fi în regulă? Prin decizia ei controversată, a anulat CCR posibilitatea declanșării anticipatelor ca principiu?