Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Stare de urgență sau repornirea economiei? – VIDEO

Președintele Iohannis va anunța astăzi prelungirea stării de urgență pentru încă o lună, cu posibilitate de prelungire încă o lună. Președintele a spus săptămâna trecută că acest lucru este necesar, mai ales că România nu a ajuns la vârful epidemiei. Oficialii români cred că majoritatea îmbolnăvirilor vor apărea după Paște, spre finalul lunii aprilie. Și este de așteptat chiar o înăsprire a măsurilor.

De partea cealaltă, presiunile pentru redeschiderea economiei sunt din ce în ce mai mari. Cu peste un milion de oameni care nu mai muncesc și sute de mii de afaceri oprite, economia a scăzut cu mai mult de 30 la sută. Deja există semnale din Parlament că această a doua stare de urgență nu va fi votată sau că va fi votată condiționat cu pregătirea unor măsuri economice.

Spania, Austria și Germania deja repornesc economiile, deși prima dintre ele are în continuare un număr de câteva sute de persoane care mor pe zi și o rată importantă a îmbolnăvirilor. Austria redeschis mii de magazine, iar Franța a pregătit un plan care va putea fi pus în vigoare după data de 4 mai. România se concentrează doar asupra problemei sanitare.

Este corectă măsura președintelui Iohannis? Ce este mai important pentru voi acum: asigurarea sănătății pentru toată lumea sau să vă întoarceți la muncă? Ce măsură așteptați de la guvernul României? Pot fi îmbinate cele două tipuri de măsuri, astfel încât o parte din populație să se întoarcă la muncă și să protejăm grupurile vulnerabile?