Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Cu sau fără examene la finalul anului școlar? – VIDEO

Ministerul Educației a publicat în această dimineață calendarele pentru admiterea la liceu, dar și pentru examenul de Bacalaureat. Acestea vor avea loc de la jumătatea lunii iunie, dar se vor desfășura în condiții speciale impuse de criza sanitară. Astfel elevii vor purta măști la examene și vor fi supuși unui triaj epidemiologic.

Există deja mai unele voci care pun la îndoială capacitatea statului de a organiza în condiții de siguranță aceste examene. Au fost depuse petiții la Ministerul Educației în care se solicită chiar anularea examenelor și echivalarea lor cu notele din timpul anului.

În multe dintre școli, mai ales cele din mediul rural, nu s-au ținut ore în această perioadă, iar unii dintre copiii care au examene nu s-au pregătit. Într-o scrisoare deschisă, o elevă vorbește despre discriminare sanitară: “Și dacă ești elev cu probleme respiratorii? Dacă ești elev care suferă de atacuri de panică și de anxietate? Atunci, nu vă supărați că întreb, cum mama supărării respiri prin masca aia 3 ore, la 25+ grade Celsius într-o încăpere, în timpul unui examen care îți decide viitorul?!”

Pe de altă parte, anularea examenelor este în defavoarea elevilor de la școlile mai bune care au muncit mai mult pentru notele lor. Standardele de notare diferite din țară ar putea duce la o ierarhie falsă a valorii școlare.

Cum ar trebui să se desfășoară examenele din acest an? Poate fi luată în calcul anularea lor? Examenul în condiții sanitare stricte este o încălcare a drepturilor și libertăților școlare? Și mai contează ierarhiile din școlile românești?