Confidenţialitate

România în Direct: Conflict între BOR și stat la pelerinajul de Sfântul Andrei. Poate fi o libertate exercitată cu orice risc? | VIDEO

Câteva zeci de credincioși participă astăzi la pelerinajul de Sfântul Andrei din localitatea Ioan Corvin.

Pelerinajul are loc după zile de insistențe și presiuni ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, sprijinit și de Patriarhia de la București.

Arhiepiscopul a trimis scrisori Guvernului și a făcut o serie de declarații referitoare la încălcarea libertăților religioase, dacă autoritățile nu autorizează pelerinajul.

Județul Constanța este unul dintre județele afectate puternic de epidemia de coronavirus, iar mai multe localități dintre cele ale județului sunt în carantină. Autoritățile au atras atenția că mișcări mari de oameni pe teritoriul județului ar putea duce la o răspândire și mai mare a bolii.

Disputa dintre ÎPS Teodosie și Guvern a mers până acolo încât acesta a spus la o televiziune locală, Constanța TV, că un deces produs ca o urmare a pelerinajului nu trebuie receptat ca unul dramatic. ”Nu, cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viața aceasta, el pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare. A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu.

Autoritățile nu au anunțat clar o interdicție de participare la pelerinaj, spunând însă că-i pot amenda pe cei care merg acolo, iar prezența eboriașilor nu a fost semnificativă. Episodul este însă privit ca u nou conflict între stat și Biserica Ortodoxă.

Care credeți c-a fost scopul acestei acțiuni a ÎPS Teodosie? Poate fi o libertate exercitată până la a pune în pericol viața unor cetățeni, așa cum susține acesta? Ce-ar fi trebuit să facă statul în această situație?