Confidenţialitate

România în Direct: Cel mai mare număr de muncitori imigranți în România. Salariile mărite rezolvă criza? | VIDEO

Guvernul României va majora anul viitor numărul de permise pentru muncitori străini din afara Uniunii Europene. Astfel, România va primi, ca urmare a presiunilor patronatelor, 100.000 de muncitori străini. 

Aceasta este a doua dublare a numărului de permise într-un an și cea mai mare cifră de străini care lucrează în România în ultimii ani. Acum un an fuseseră aprobate doar 25.000 de permise, număr dublat la 50.000. Într-o altă mișcare, Parlamentul a aprobat ca cetățenii din Ucraina, Republica Moldova și Serbia să poată lucra în România vreme de nouă luni, fără permis de muncă. Dar ținta principală a angajatorilor rămân lucrători din Thailanda, Filipine, Vietnam și Nepal

Deciziile puterii arată că România se confruntă cu o criză majoră a forței de muncă și că are nevoie de muncitori imigranți care să răspundă cererii. În egală măsură, România pierde lucrători care nu sunt dispuși să lucreze pe salariile oferite de patronii de aici. 

Cum vedeți această decizie a guvernului? S-ar rezolva criza forței de muncă dacă patronii ar mări salariile? Cât de greu este să găsești astăzi forță de muncă? Ce experiențe aveți cu muncitorii imigranți?