Confidenţialitate

România în Direct: Acuzații de rele tratamente la spitalul din Sibiu. Simțiți că medicii au empatie și respect față de pacienți? | VIDEO

Procurorii din Sibiu au deschis un dosar penal pentru omor, după apariția unor dezvăluiri în presă privind tratamente incorecte și degradante aplicate unor bolnavi din Spitalul Județean.

Sunt citați doi martori care-și păstrează anonimatul și care au lucrat ca asistenți la spitalul din Sibiu. Practicile descrise includ sedarea pacienților peste limită, dar și legarea acestora. Unul dintre martori spune chiar că ”oamenii sunt omorâți.”

Conducerea spitalului neagă acuzațiile, spune că protocoalele aplicate sunt corecte și că este deschisă oricărui control.

De altfel, Corpul de control al ministrului va verifica spitalul din Sibiu. De-a lungul timpului au mai existat relatări despre modul în care funcționează secțiile ATI în această perioadă.

Cea mai cunoscută este mărturia scriitoarei Petronela Rotar, care cu greu a mai reușit să vorbească telefonic cu tatăl său aflat pe moarte.

Fiecare dintre noi are o întâmplare mai bună sau mai rea cu sistemul medical din România. Aproape zilnic presa publică un caz în care lucrurile au stat rău sau există plângeri la adresa unor medici români. În egală măsură, chestionarele de satisfacție pe care Ministerul Sănătății le publică arată cote de până la 80% de mulțumire a activității din spitale. E adevărat, însă, că în ce privește activitatea medicilor doar 60% dintre cei chestionați au răspuns pozitiv.

România în Direct vă invită la o discuție despre empatie și respect în spitalele din România.

Ce ar trebui să se schimbe după apariția acestui caz de la Sibiu? Ați fost sau ați avut pe cineva în spital în ultima vreme? Cum ați aprecia activitatea medicilor de acolo?

Care este lucrul pe care-l așteptați de la medicul vostru? Simțiți că medicii au empatie și respect față de pacienți? Dar invers?

Cătălin Striblea vă așteaptă la România în Direct la 0372 069 599, de la 13:15.

Foto: INQUAM/Virgil Simonescu