Confidenţialitate

România în Direct: Absenteism, victoria PSD și noul partid naționalist. De ce România bate pasul pe loc la alegeri? | VIDEO

Alegerile parlamentare au înregistrat cea mai scăzută prezență din perioada democratică modernă a României. Au venit la vot doar 32 de procente dintre cei înscriși pe liste.

Prezența mică a distorsionat și rezultatele votului. Astfel, în Parlament a intrat un nou partid naționalist AUR, a cărui activitate publică s-a desfășurat pe rețele online. Sunt județe unde AUR a câștigat și câte 15 procente, iar asta se datorează absenteismului masiv.

Câștigătorul alegerilor este PSD care și-a păstrat treimea de voturi pe care o obține de fiecare dată. Este al noulă rând de alegeri câștigate de formațiunea de stânga. Partidele de dreapta pro-europene, PNL și USR PLUS au înregistrat scoruri sub așteptări, dar împreună vor putea forma un guvern. Desigur, doar alături de UDMR.

Rezultatul nu schimbă decât în mică măsură conformația Parlamentului, iar PNL și USR vor avea dificultăți la guvernare trebuind să negocieze fiecare proiect.

În fapt, asistăm la ceeași distribuție de ani buni, mai mult, partidele clasice reușind să-și consolideze prezența în Parlamentul României. Este foarte dificil ca, în această situație, România să găsească o cale politică și un acord care să ducă la modernizarea Constituției, la reașezarea legilor justiției, la restructurarea sistemului bugetar sau la fixarea priorităților de investiții.

Ce părere ai de rezultatul acestor alegeri? De ce România bate pasul pe loc? Care este pentru tine lucrul cel mai îngrijorător: absența la vot, o guvernare slabă sau revenirea unui partid naționalist?