Confidenţialitate

România aşteaptă recomandările Agenției Europene a Medicamentului privind vaccinul AstraZeneca

Autoritățile române așteaptă recomandări din partea Agenției Europene a Medicamentului înainte de a lua o decizie în privința vaccinului AstraZeneca.

Precizarea coordonatorului campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță vine după ce un oficial al Agenției Europene a Medicamentului a confirmat că există o legătură între dezvoltarea trombozelor și admnistrarea acestui tip de vaccin.

„Suntem și noi informați legat de declarația EMA. Nu s-a finalizat ședință, după vor fi transmise recomandările clare, ne așteptăm să se transmită recomandări particulare. Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării a acestui vaccin, probabil vor fi recomandări suplimentare. Noi sperăm să se facă aceste recomandări ca să avem o sursa clară pentru luarea deciziilor”, a mai declarat Gheorghiță.

În România nu au fost confirmate cazuri de tromboze asociate cu vaccinarea, a precizat Gheorghiță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România au fost raportate 7 cazuri de  tromboză după vaccinarea anti-Covid, dintre care 3 după admnistrarea AstraZeneca și alte 4 după Pfizer.

Alte 2 reacții adverse sunt investigate.

Autoritățile române nu au stabilit deocamdată că există o legătură de cauzalitate între vaccin și tromboze, spune medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Din luna martie, peste 207 mii de persoane și-au anulat programarea pentru imunizarea cu AstraZeneca.

„Din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente trombo-embolice, până la acest moment, au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele care și-au confirmat programarea avem circa 99.000 care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea”, a declarat Valeriu Gheorghiță, care a adăugat că „este un procent mare, avem aproape o treime dintre persoanele programate care nu s-au prezentat”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Valeriu Gheorghiță dă asigurări că indiferent ce decizie ia Agenția Europene a Medicamentului în privința vaccinului AstraZeneca, în România se poate atinge targetul de 10 milioane de persoane vaccinate până în luna septembrie pentru că vom avea suficiente doze de la alți producători.