Confidenţialitate

România a trimis două aeronave care să ajute la stingerea incendiilor din Macedonia de Nord

În urma unei decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, două aeronave au decolat, în această dimineață, spre Skopje, Macedonia de Nord, pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pădure.

Este vorba despre o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, din dotarea Forțelor Aeriene Române.

La bordul celor două aeronave se află 15 militari: piloți, personal navigant și personal auxiliar.

„Având în vedere situația gravă prin care trec mai multe țări din Europa, afectate de grave incendii, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, în calitate de Punct național de contact, a notificat partenerii europeni asupra disponibilității de sprijin a României, iar prin portalul informațional dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecție civilă al UE, a fost precizată nevoia intervenției forțelor și mijloacelor oferite de țara noastră”, precizează Ministerul Apărării Naționale.

Este a doua misiune internațională de acest tip, prima având loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia.

Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, poate transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere. Ea a mai fost folosită și pentru stingerea a două incendii de pădure din România – unul în zona localității Șvinița, din județul Mehedinți, și cel de-al doilea în zona Buceș, munții Vulcan, la limita dintre județele Alba și Hunedoara.