Confidenţialitate

România a comandat cantități uriașe de vaccinuri pentru copii. De două ori cât populația României

Vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani începe cu o controversă: inițial, autoritățile au comandat un număr uriaș de doze de vaccin antiCOVID pentru copii.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, era vorba de un număr de două ori cât populația României.

Însă, nu a putut să precizeze cine a făcut inițial această comandă uriașă de vaccinuri.

Erau contracte care aveau un număr de doze de cel puțin de două ori populația României. Comitetul Național de Vaccinologie a făcut evaluări și estimări, care ar fi dorința părinților de a-și vaccina copiii și atunci a fost adaptată cantitatea conform cu cerințele respective. 

REP: Cine a făcut estimarea aceea inițială? 

Nu știu să vă spun decât cine a făcut-o pe cea de acum. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, spune că acum se face o reestimare și o renegociere a contractelor:

A fost nevoie de o reestimare a numărului de doze, ținând cont de țintele de vaccinare pe care, în mod real, le putem atinge în România. Dozele precontractate erau mult prea multe față de cât puteam noi să consumăm în România. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

In România, campania de vaccinare pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani trebuia să înceapă pe 15 ianuarie.

Renegocierea contractelor a decalat data primelor imunizări la copii pentru 26 ianuarie.

Potrivit estimărilor, 20 % dintre copiii cu vârsta între 5 și 11 ani ar urma, potrivit sondajelor realizate, să se vaccineze anticovid.