Confidenţialitate

Român stabilit în Thassos, despre incediile de pe insulă: „Vedem mult fum, se depun toate eforturile pentru stingerea flăcărilor” | AUDIO

Incendiu de amploare în insula grecească Thassos. Focul a izbucnit miercuri seară, în jurul orei 20.00 și a cuprins o pădure aflată în zona Potamia. Din cauza vântului puternic flăcările s-au extins, dar sunt la distanță de zonele locuite sau frecventate de turiști, a povestit la Europa FM, Dan Drăgan, un român stabilit în Thasos.

El a precizat că flăcările s-au văzut de la o distanță de 10 kilometri. Doi voluntari care ajutau la stingerea focului au fost răniți după ce un copac s-a prăbușit peste ei.

„Au încercat să țină sub control toată noaptea cât de mult au putut incendiul, el totuși s-a extins. În cursul dimineții au început să lucreze avioanele și elicopterele care au venit aici pe insulă, iau apă din mare și aruncă pe zonele afectate de incendiu astfel încât să îl țină sub control iar în paralel o măsură preventivă au fost date mesaje pe telefoanele turiștilor prin care cei din localitatea Kinira au fost rugați să evacueze localitatea. În această dimineață vedem doar foarte mult fum, auzim avioane și elicoptere care sting flăcările.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dan Drăgan administrează un forum pentru turiștii care aleg să-și petreacă vacanțele în Thassos și spune că mulți români s-au panicat și l-au întrebat dacă să își anuleze concediul în Grecia:

„Am avut întrebări de la turiști care urmau să vină azi sau chiar în cursul zilelor următoare, ne întrebau ce să facă, care este situația. Noi am făcut apel la calm, o dată turiștii care se află pe insulă să evite deplasările dintr-o localitate în alta astfel încât să permită autorităților să intervină mai ușor și, la fel, îndemnăm la calm persoanele care se află acasă și care urmează să vină pentru că se depun toate eforturile pentru ca incendiul să fie lichidat. Incendiul a avut loc în zona localității Potamia, o localitate cu foarte mulți localnici și destul de puțin turiști, majoritatea turiștilor sunt în Skala Potamia. Focul s-a extins pe deal, în pădure, nu s-a apropiat de localitate și a avut amploarea cea mai mare între localități.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De altfel, autoritățile din Grecia spun că flăcările sunt sub control.

Incendiul a fost favorizat de temperaturile ridicate: în Grecia, meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă.

Citește și: Alertă de călătorie pentru românii care ajung în Grecia cu mașina prin Bulgaria. MAE: Folosiți toate punctele de frontieră