Confidenţialitate

Rezultatele parțiale la alegerile europarlamentare împart continentul în două | AUDIO

Rezultatele parțiale la alegerile europarlamentare împart continentul în două: În timp ce partidele de centru pro-europene au avut rezultate în general bune în Europa Centrală și de Est, în Vestul continentului, extrema dreaptă a crescut considerabil în opțiunea de vot. Sute de milioane de europeni au votat, timp de mai multe zile în unele state, pentru a alege 720 de membri ai Parlamentului European.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a început deja să caute aliați de centru pentru o coaliție, după rezultatele bune înregistrate de extrema dreaptă la alegerile pentru Parlamentul European.

Aceste alegeri au două mesaje: pe de o parte – spune Ursula von der Leyen – rămâne o majoritate de centru, care e crucial pentru stabilitatea Europei. Deci, centrul rezistă. Dar și extremele de dreapta și de stânga au obținut sprijin.

Cele mai multe mandate le-au obținut creștin-democrații – 186, urmați de social – democrați – cu 133.

Partidele Verzilor și liberalilor Renew au pierdut fiecare aproximativ 20 de eurodeputați.

Cât privește partidele extremiste, Luxemburgul trimite în Parlamentul European reprezentanții a 3 astfel de partide. Extrema dreapta câștigă la limită în Austria.

În Belgia, premierul își dă demisia după pierderea alegerilor europarlamentare.

În Germania, Cancelarul german Olaf Sholz exclude alegerile legislative anticipate în urma înfrângerii suferite de partidul său, în favoarea partidului de extremă dreapta. Tendințele spre dreapta sunt confirmate și în Spania și Ungaria.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Emmanuel Macron a anunțat că dizolvă Parlamentul de la Paris | AUDIO