Confidenţialitate

Rezultate încurajatoare în Marea Britanie ale unui test de sange pentru depistarea a peste 50 de tipuri de cancer

Un test de sânge pentru depistarea a peste 50 de tipuri de cancer a avut rezultate promițătoare în cadrul unui studiu desfășurat în Marea Britanie.

Efectuat în rândul a 5000 de persoane care au fost la medic cu simptome suspecte, testul a dezvăluit două din 3 tipuri de cancer.

Testul de sânge Galleri dezvoltat de o companie din California depistează modificări ale codului genetic produse de diverse tipuri de cancer.

Folosit într-un studiu al NHS, sistemul public de sănătate din Marea Britanie, acest test a arătat că 75 la sută dintre persoanele cu rezultat pozitiv la această analiză de sânge au fost confirmate cu cancer, după ce s-au folosit metodele tradiționale cum ar fi biopsiile sau scanările, scrie BBC.

În plus, în 85 la sută dintre cazurile pozitive, testul a identificat și locul inițial al cancerului.

5000 de oameni au participat la studiu. Este vorba despre persoane din Anglia și Țara Galilor care prezentau unele simptome. Deși nu este suficient de precis, în condițiile în care 2,5 la sută dintre cei cu rezultat negativ au fost confirmați cu cancer, testul este foarte util pentru pacienți. Cercetătorii de la Universitatea Oxford amintesc că depistarea precoce a cancerului poate salva vieți.

La studiu au participat și mii de persoane fără simptome, iar primele rezultate vor apărea anul acesta. Dacă va avea succes, testul va fi extins în cazul a 1 milion de persoane din Marea Britanie în 2024 și 2025.