Rex Tillerson, președintele Exxon Mobil, nominalizat în funcția de secretar de stat american

Rex Tillerson, președintele gigantului petrolier Exxon Mobil va fi noul secretar de stat american, funcție echivalentă cu postul de ministru de externe.

Nominalizarea a fost confirmată de președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump.

Mai mulți congresmani spun însă că Tillerson va trebui să explice legăturile sale cu Rusia.

Rex Tillerson, în vârstă de 64 de ani, nu a mai lucrat în cadrul guvernului, dar are experiență cu guvernele din alte țări, având în vedere că gigantul petrolier pe care îl conduce – Exxon Mobil – desfășoară operațiuni în peste 50 de țări. Cariera sa este întruchiparea visului american, iar experiența sa, tenacitatea și înțelegerea geopoliticii fac din acesta candidatul perfect pentru funcția de șef al Departamentului de stat – a explicat Donald Trump.

Atât democrații, cât și unii republicani sunt îngrijorați însă că Rex Tillerson se află în bune relații cu președintele Rusiei, Vladmir Putin, cu care s-a întâlnit de mai mai multe ori, ba chiar a fost decorat de acesta cu Ordinul Prieteniei. De-a lungul timpului, Tillerson s-a opus sancțiunilor împotriva Moscovei, iar firma sa a încheiat un acord de miliarde de dolari cu compania petrolieră de stat Rosneft din Rusia.

Rex Tillerson a spus că este onorat că a fost nominalizat pentru funcția de secretar de stat și că împărtășește viziunea președintelui ales Donald Trump în ceea ce privește securitatea naționale și restabilitarea credibilității relații externe ale Statelor Unite.

Rex Tillerson va deveni șef al Departamentului de stat american doar după ce va trece de audierile din Senat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS