Reuters: Rusia mobilizează trupe și armament greu la granița cu Ucraina

Armata din Rusia ar mobiliza trupe și armament greu la granița cu Ucraina – susțin reporterii Reuters aflați la fața locului.

Multe dintre vehicule și tancuri au plăcuțele de înmatriculare șterse, iar însemnele militare au fost îndepărtate.

Întrebat dacă se pregătește o invazie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns sec, cităm: ”consider nepotrivită o astfel de formulare”.

 

Potrivit Reuters, la o bază improvizată în apropierea graniței cu Ucraina sunt mobilizate trupe și piese de armament greu, inclusiv lansatoare de rachete, tancuri și artilerie.

Armamentul trimis în zonă este similar cu cel folosit de rebelii pro-ruși în zona de conflict din estul Ucrainei.

Militarii nu poartă insigne, spun reporterii aflați la fața locului, astfel că aceștia seamănă cu forţele observate în estul Ucrainei, despre care Kievul susține că sunt militari ruşi sub acoperire

Întrebat de Reuters dacă armamentul și trupele mobilizate la granița cu Ucraina sunt un indiciu că Rusia ar pregăti o invazie a țării vecine, purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov a spus, cităm: „Consider ca formularea acestei intrebari este nepotrivita ca atare”.

Comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, Philip Breedlove avertiza la sfârșitul lunii trecute că Rusia ar putea profita de perioada de liniște din estul Ucrainei pentru a pune bazele unei noi ofensive militare.

Cu toate acestea, oficialul NATO nu a dorit să ofere detalii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS